Több mint 200 maffiózót ítéltek el egyszerre egy olaszországi tömegperben

Hétfőn egy olaszországi tömegperben összesen 2200 évnyi börtönnel sújtották a ‘Ndrangheta maffiacsoport több mint kétszáz tagját. A vádpontok a drogkereskedelemtől a bűnszervezet alapításán át a pénzmosásig, zsarolásig és gyilkossági kísérletekig terjedtek. A vádlottak padján

  • politikusok,
  • ügyvédek
  • és üzletemberek is ültek,

ami a szervezet mélyreható befolyását mutatja, írja az MTI.

Az elítéltek közül a legismertebb Giancarlo Pittelli ügyvéd, a Forza Italia jobboldali kormánypárt volt parlamenti képviselője, aki 11 év börtönt kapott. A bíróság a több mint két órás ítélethirdetés során a legsúlyosabb büntetéseket – fejenként 30 év szabadságvesztést – a szervezett bűnözői csoport két vezetőjére rótta ki, 207 maffiózót mondtak ki bűnösnek, 131 vádlottat pedig végül felmentettek.

A calabriai központú ‘Ndrangheta a világ egyik legbefolyásosabb maffiaszervezete, hatalma az ismertebb szicíliai Cosa Nostráét is jóval meghaladja. A bűnszervezet a nemzetközi kábítószerkereskedelem meghatározó szereplője, de bevételi forrásai közé tartozik a fegyvercsempészet, a pénzmosás és korrupciós ügyletek is. Szakértők szerint a szervezet évente 50-100 milliárd eurós bevételre tesz szert.

Az ítéletet az 1980-as évek óta legkiterjedtebb maffiaellenes nyomozás előzte meg, Olaszország mellett Németországban, Bulgáriában és Svájcban is tartóztattak le gyanúsítottakat az ügyben. A per még 2021-ben indult Lamezia Terme városának egy raktárépületében, amelyet szigorú biztonsági intézkedések mellett bírósági ülésteremmé alakítottak át.

The post Több mint 200 maffiózót ítéltek el egyszerre egy olaszországi tömegperben first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!