Több mint 400 ezer afgánt küldtek haza Pakisztánból

Több mint 400 ezer afgán tért vissza hazájába Pakisztánból az országban illegálisan tartózkodó külföldiekkel szembeni szigorú intézkedések miatt.

Zabihullah Mudzsahid tálib kormányszóvivő az AP hírügynökségnek azt mondta, a többség a torkhami vagy a szpin-baldaki határátkelőket használta a hazatérésre.

Becslések szerint közel 1,7 millió afgán élt Pakisztánban, amikor a helyi hatóságok bejelentették az országos szigorítást, ami alapján letartóztatják és kitoloncolják az országból azokat, akik október 31-ig nem szereznek be megfelelő okmányokat. De a pakisztáni hatóságok szerint 1,4 millió, menekültként regisztrált afgánnak nem kell aggódnia, mert ők jogszerűen vannak az országban.

Felháborodás a határon

A szigorítások értelmében a délnyugati határon fekvő Csaman pakisztáni város több 100 ezer lakosának vízumot kell kapnia ahhoz, hogy átléphesse a határt, miközben korábban ezt egy külön engedély birtokában megtehették. A csamani lakosok többször is tiltakoztak, arra kérve a pakisztáni kormányt, hogy üzleti célokra és az afgán határvárosban, Szpin-Baldakban élő rokonaikkal való találkozásra továbbra is engedélyezzék a határátlépést.

A nap folyamán több száz ember egy rövid időre elzárta a csamani határátkelőhöz vezető utat, ezzel akadályozva a forgalmat és az afgánok egy részének hazatérését.

Sokan elmenekültek a tálibok elől

Az 1980-as években, az ország szovjet megszállása idején afgánok milliói menekültek a szomszédos Pakisztánba. Számuk a tálibok 2021-es afganisztáni hatalomátvétele után újra jelentősen megugrott. November 1. óta a pakisztáni rendőrség házról házra jár, hogy ellenőrizze a bevándorlók okmányait. Pakisztáni tisztségviselők korábban azt mondták, hogy a szigorítás az országban tartózkodó minden külföldi állampolgárra vonatkozik, de az érintettek többsége afgán állampolgár. (MTI)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!