„Ha nem csinálod, hogy akarsz túlélni egy versenyt?” – a németek egyetlen Tour-győztese először beszélt részletesen a doppingolásról

Első alkalommal beszélt részletesen az 1990-es és a 2000-es években a kerékpársportot átható doppingolásról a Stern magazinnak adott interjúban Jan Ullrich, aki 1997-ben az első és máig egyetlen német győztese lett a Tour de France országúti körversenynek.

Nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy széles körben elterjedt a tiltott szerek használata. Azt mondták, jó vagy, óriási tehetség, és nagy odaadással edzel, így minden megvan benned, ami a sikerhez kell. De ha fel akarsz kerülni a csúcsra, akkor részt kell venned ebben

– fogalmazott a most 49 éves bringás a hétfőn megjelent interjúban, amelyben ugyanakkor nem ismerte el nyíltan, hogy ő maga doppingolt volna.

„Abban az időben az volt az általánosan elterjedt nézet, hogy segítség nélkül olyan feladat eredményt elérni a profi kerékpársportban, mint egy késsel részt venni egy pisztolypárbajban” – mondta Ullrich, aki szerint akkoriban versenyzőként teljesen normálisnak érezték a történteket.

Az alapelv a következő volt: ha nem csinálod, akkor hogyan akarsz túlélni egy versenyt? Abban az esetben úgy tekersz a mezőnyben, hogy tisztában vagy vele, te vagy az egyik azok közül, akik nem szedtek be semmit, éppen ezért semmi esélyed nincs a többiek ellen

– emlékezett vissza.

firo / augenklick/firo / dpa Picture-Alliance via AFP

Jan Ullrich szerződését 2006-ban az akkori csapata, a T-Mobile felbontotta, miután a német versenyző nem tudta magát hitelt érdemlően tisztázni az őt ért doppingvádak alól. A bringást azzal is vádolták, hogy ügyfele volt a doppingdoktornak is nevezett spanyol orvosnak, Eufemiano Fuentesnek. Ennek nyomán 2012-ben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) két évre eltiltotta, írja az MTI.

A 2006-os és az utána következő évben Ullrich nem nyilatkozott a doppingügyekben, akkor úgy fogalmazott, nem akar áruló lenni. A 2007-es évben nyomozást indítottak ellene.

„Az ügyvédeim azt tanácsolták, hogy maradjak csendben. Követtem az utasításaikat, de hosszú ideig szenvedtem a következményektől” – ismerte el most a német kerékpáros, aki 2007 februárjában vonult vissza, 2013-ban pedig elismerte, hogy átesett Fuentes kezelésein.

A Sternnek adott interjúban beszélt magánéleti válságairól is, hogy Mallorcára költözött, ahol új életet akart kezdeni, ám a dolgok egyre rosszabbra fordultak, egy ponton eljutott oda, napi két üveg whiskey-t is megivott, és rákapott a kokainra is. Utóbbiról azt mondta:

Emberből szörnyeteggé változtat nagyon gyorsan.

Elmondása szerint ebből az állapotból az rángatta ki, hogy korábbi felesége megmondta neki, ha nem változtat, nem láthatja a gyerekeit. Korábbi riválisa, a doppingügye miatt mind a hét Tour de France-győzelmétől megfosztott Lance Armstrong is nagy segítségére volt az élete rendbehozásában.

Ullrich – aki 2018-ban részegen, bedrogozva megvert egy prostituáltat, de a börtönt megúszta – az 1997-es Tour de France-diadala mellett 1999-ben megnyerte a Vuelta a Espanát is, 2000-ben pedig olimpiai bajnok lett mezőnyversenyben, míg időfutamban kétszeres világbajnok volt.

Kapcsolódó
Ullrich: Majdnem úgy végeztem, mint Pantani, közel jártam a halálhoz

Korábbi riválisának, Lance Armstrongnak beszélt őszintén a múltjáról.

The post „Ha nem csinálod, hogy akarsz túlélni egy versenyt?” – a németek egyetlen Tour-győztese először beszélt részletesen a doppingolásról first appeared on …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!