Három magyar film is fődíjat nyert a hétvégén

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje a marokkói Szale városában megrendezett szemle, míg Császi Ádám Háromezer számozott darab című alkotása a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál fődíját nyerte el a hétvégén. Gauder Áron Kojot négy lelke című animációja a portugáliai Espinhoban, a Cinanimán lett a legjobb és a bolognai Future Filmfesztiválon is díjazták – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t hétfőn.

A közlemény szerint a marokkói Szaléban megrendezett filmfesztivál nemzetközi zsűrije a fődíjjal jutalmazott Hat hét „formai és technikai magabiztosságát, művészi kivitelezését és mély emberségét” méltatta, ami „Eleven elbeszélőmódjával és eredeti forgatókönyvével a nézőket előítéleteik újragondolására készteti” – idézi a tájékoztató a zsűri szavait. Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró az önkéntes örökbefogadás témáját feldolgozó drámája a SPARKS gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült.

Császi Ádámnak, a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál fődíjával jutalmazott, Háromezer számozott darab című fekete komédiája a zsűri méltatása szerint, különleges szereplőgárdával készült alkotás, ami egy nehéz sorsú fiatal romákból álló színházi társulat szürreális utazását mutatja be, olyan kérdéseket feszegetve, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni vagy szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete. A Filmión elérhető film Császi és Lengyel Balázs forgatókönyvéből készült, producere Bodzsár István, társproducere Sipos Kornél.

Portugália nagyszabású animációs fesztiválján, az Espinhoban immár 23. alkalommal megrendezett Cinanimán Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje nyerte el a fődíjat, míg Bolognából a Future Filmfesztivál Green Future díját vihette haza a hétvégén. A munka az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú animáció a Cinemon Entertainment gyártásában készült, producere Temple Réka.

A Cinanimán a legfiatalabb magyar filmesek munkáit is méltatták: Hegyi Olivér A szív kertje címmel készült munkája a legjobb animációs rövidfilm díját nyerte el, Tóth Lili Pipás című filmjét pedig elismerő oklevéllel jutalmazták.

The post Három magyar film is fődíjat nyert a hétvégén first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!