Ismert magyar milliárdoshoz köthető svájci bankszámlára is utaltak a minisztériumi milliárdokból

Egy ismert magyar milliárdos üzletember neve és egy hozzá kötödő svájci bankszámla is előkerült az Agrárminisztérium visszaélési ügyében, amit a Székesfehérvári Törvényszéken tárgyalnak – írja a Direkt36.

A bűnügy elsőrendű vádlottja egy korábbi magas rangú kormányzati tisztviselő, Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár. Nagyot azzal vádolja az ügyészség, hogy az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek ezért érdemi munkát.

A portál szerint egy szeptemberi tárgyalási napon arról derültek ki fontos részletek, hogy mi történhetett ezzel a pénzzel, ugyanis a büntetőper bírája banki dokumentumokat ismertetett, bár ezt több vádlott ügyvédje is megpróbálta megakadályozni.

Kiderült, hogy

  • a pénzt megkapó ügyvédi irodák – amelyek vezetői szintén vádlottak Nagy János mellett – egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket.
  • Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bíró által ismertetett iratok szerint egy magyar milliárdos üzletemberhez, Nobilis Kristófhoz köthető.
  • Nobilis feltűnése az Agrárminisztériumot érintő ügyben azért is érdekes, mert egyik fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt a pénzmozgások idején, és jelenleg ugyanennél a tárcánál államtitkár.

A portál megkeresésére sem Nobilis Kristóf, sem a fia nem válaszolt.

Az üggyel összefüggésben – mint megírtuk – pénzmosás miatt is zajlik nyomozás, de az ügyészség nem közölte, hogy kiket hallgattak ki.

Figyelemre méltó, hogy Nagy János verziója teljesen máshogy fest. Az egykori helyettes államtitkár májusban részletes vallomást tett a bíróságon.

Azt állította, hogy valójában felsőbb szinteken születtek azok a döntések, amelyek miatt bűncselekménnyel vádolják, az ügyvédi irodák díjáról pedig a miniszter, Nagy István döntött.

A minisztert majd 2024-ben hallgatja meg a bíróság.

A volt tisztviselő a bíróságon azt mondta,

Én helyettes államtitkár voltam, és aki látott már közelről minisztériumot, az nem feltételezi, hogy egy helyettes államtitkár milliárdos szerződéseket talál ki.

Nagy Jánossal szemben hivatali vesztegetés miatt is zajlik egy büntetőper, aminek tárgyalására múlt héten került sor.

The post Ismert magyar milliárdoshoz köthető svájci bankszámlára is utaltak a minisztériumi milliárdokból first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!